Z Kuşağına Sorduk: Seray Çakır

 

Türetici Atölyesi olarak Z kuşağının türeticilik ile alakalı düşüncelerini merak ettik. Ve sizin için onlara sorduk. Şimdi lise öğrencisi Seray’ın düşüncelerine kulak veriyoruz.

Dünyadaki kaynakların kısıtlı olduğunu düşünüyor musun?
Keşke kısıtlı olmadığını düşünebildiğim bir ihtimalim olsaydı. Ancak kısıtlı oluşu da bir nevi kaynaklarımızın değerini kavramak için bizi tetikliyor. Sanırsam insanlığın diyalektik sürecinin bir parçası bu da...

Sürdürülebilir bir dünya için neler yapmalıyız?
Ben her zaman önce “eğitim” diyorum. “Bir”ilerinin içinde yaratabileceğimiz bir kıvılcım, gerçekten dünyayı aydınlatmaya yetebilir. İşin özü: Sürdürülebilir bir Dünya için farkındalık sahibi bireyler!

Türeticilik sence ne demek?
Bence üretmenin yanında üretilene yeni bir anlam katabilmek demek. İnovatif bir yaklaşım sunabildiğimiz takdirde, üretimde pozitif ivmelenme elde ederiz. Yalnızca tüketmeye karşın üreten ve türeten bir toplum olalım.

Türetici olmak sence dünyaya ne katar?
Bana kalırsa bu, kişinin kendini gerçekleştirmesiyle beraber değişim hareketini başlatabilme, aksiyom alabilme eylemini de içerir. Dünyaya her şeyden önce yeni “değer” ve “anlamlar” katar. Ki bu değerler, yeni türeticileri ardılar. Kısacası hızlı ve sağlam kalkınmanın temeli budur.

Ev endüstrisi sence ne demek?
Çalışma sahamızın “evimiz” olduğu bir türeticilik alanı.

Evden çalışmanın iş verenler açısından daha az maliyetli olduğunu düşünüyor musun?
Tabi, olabilir. Sonuç olarak toplu alanlarda yapılan çalışmalarda, şirket gibi kurumların ihtiyaç giderleri daha fazlaydı.

Çalışma hayatına girdiğinde evden çalışmayı ister miydin?
Emin değilim. Evde güzel bir disiplin sistemi kurulabiliyor. Ancak tüm hayatımı evde geçirmek istemiyorum. Sanırsam ev harici bir ortamda çalışmayı yeğlerdim.

Dünyanın fakirleşmesi ile evden çalışmanın bağlantılı olduğunu düşünüyor musun? Neden?

Biraz özel bir perspektiften bakacağım. Yani ben evde çalışıyorum diye niçin Dünya’nın başka yerindeki biri fakirleşir? Sürekli evde olduğumuz için kaynak tüketiminin arttığı bir gerçek. Dolayısıyla “son”a muhtemelen daha hızlı yaklaşıyoruz. Kaynak tüketiminin artışı ve Dünya’nın her yerinde, kaynaklara eşit şartlarda ulaşım sağlanamaması noktalarında “fakirleşme” kavramını ele alabilirim.

 


Yorumlar