EVDE KOMPOST YAPIMI (Hızlı Yöntem)
İsrafın her türlüsüne çok karşıyım. Ancak gıdaların kabuk ve tohumlarının bile atılması doğaya bir ihanet. Üstelik bu artıkları kullanıp kendi gübremizi yapabilecekten. İşte yapmamız gerekenler.
1- İlk olarak yapmamız gereken gübrenin tamamını kullanacak isek %100 geri dönüştürülebilir bir poşet veya parça parça kullanacak isek plastik bir bidon bulmak.
2- Sonrasında parlak olmayan gazete, dergi benzeri kağıtlar bulup küçük parçalar halinde kesiyor ve en alta yerleştiriyoruz.
3- Sıradaki aşama işlemi hızlandırmak icin. Normalde aylarca sürebilecek fermantasyon sürecini 2-3 haftaya indirmek icin bir miktar yaş mayayı su ile acıyor ve bu kağıtları ıslatıyoruz.
4- Buradan sonrasında artık gıda atıklarımızı eklemeye başlıyoruz. Artıklar fazlalaştıkça araya maya ile ıslanmış kağıt takviyesi yapmayı unutmayalım.
5- Haznemiz tamamen dolduktan sonra en üste azıcık toprak ekleyip hava almayacak şekilde ağzını kapıyoruz. Poşet kullandıysak direk poşeti toprağa gömebiliriz. Ya da bidon içerisinde fermantasyonu gözlemleyerek 2-4 hafta sonra bitkilerimizde kullanmaya başlayabiliriz.
Kompost yaparken püf nokta, azot dengesini iyi tutturmaktır. Azot icerigine göre komposta eklenecekleri yarı yarıya ayarlamak en sağlıklısı. Ekleyebileceğimiz yeşil ve kahverengi materyaller için kaydırın.
- İldeniz Görsel: Trashisfortossers.com
@tureticiatolyesi
Merhaba
YanıtlaSilKoku oluşmaz mı?
Gıda atıkların suyu kovanın dibinde bitirerek koku ve gübre oluşumunu boz mı?
Kompost yapımında kullanmamız gereken yesil ve kahverengi malzemeler ile azot dengesini iyi kurmamız gerektiği kompost tarifimizde yazıyor. Bu dengeyi sağlayarak kurulan kompost kokusu taze toprak kokusu şeklindedir. Çürüme benzeri kötü kokular oluşmamaktadır
Sil